Міжрегіональний центр професійно-технічної

освіти художнього моделювання і дизайну

Бармен

 

 

 Професія бармена зародилась в США в часи «золотої лихоманки».

 Бармен-професіонал – це й актор, і психолог, адже від нього залежить атмосфера закладу та його популярність. Інколи бармени демонструють справжнє шоу, так званий «фрістайл», яке включає в себе жонглювання пляшками та склянками при міксуванні напоїв. Кому, як не бармену, доводиться «підробляти психологом» за стійкою? Адже саме йому виливають душу  клієнти на підпитку, скаржаться на життя або зривають на ньому свій поганий настрій. Бармен проводить час за барною стійкою, готує напої  (алкогольні, безалкогольні, гарячі, коктейлі тощо), стежить за асортиментом і якістю продукції, оформляє документи на реалізований товар. Робота зазвичай позмінна, переважно у вечірній і нічний час.

Важливі якості:

бармену необхідні хороша пам`ять, координація, увага.  Йому не завадять уміння з гумором сприймати критику на свою адресу, навики ділового спілкування. Одна з обов`язкових умов високий рівень фізичної підготовки та  відсутність шкідливих звичок.

Знання і уміння:

бармен знає види і асортимент напоїв, товарознавчу характеристику продуктів, температурний режим їх зберігання, технологію приготування, правила реалізації продуктів, правила оформлення звітно-фінансових документів (накладних,рахунків).

Бармен повинен вміти працювати на спеціальному обладнанні, готувати напої за рецептами, швидко проводити розрахунки подумки і, використовуючи, калькулятор.

 Місце роботи і кар`єра:

бари, кафе, клуби, ресторани.