Міжрегіональний центр професійно-технічної

освіти художнього моделювання і дизайну

Кондитер

Кондитер – майстер з виготовлення солодощів

Кондитер готує по заданій рецептурі різноманітні види тіста і начинок, кремів та інші напівфабрикати, з  яких потім випікають готові вироби  і прикрашають їх.

Багато чого кондитер робить вручну – з допомогою спеціальних інструментів. Наприклад, прикрашає торти кремом.

Важливі  якості

 Кондитер повинен любити готувати. Йому необхідна хороша пам`ять, зокрема смакова, творча уява, тонкий смак и нюх. Хороша координація рухів (на урівні рук), окомір, відтворююча уява (здатність, дивлячись на рецепт, представить зовнішній вигляд и смак страви), відповідальність, чесність.

Кондитеру потрібна фізична витривалість.При потоковому виробництві доводиться працювати у високому темпі, а якщо на виробництві немає автоматизації, це означає велике фізичне навантаження. Як і  кухарю, кондитеру доводиться працювати на ногах, часто в спеці, при високій вологості.

 Знання і уміння

 Кондитер повинен знати технологію, рецептуру  виробів, їх калорійність, біологічну цінність, терміни і умови зберігання інгредієнтів и готових продуктів, гігієнічні норми. Повинен розуміти основи фізіології людини. Він повинен вміти оздоблювати приготовані блюда, виконувати велику кількість ручних операцій, використовувати спеціальні інструменти  обладнання.

 Місце праці і кар`єра

 Кондитери працюють в ресторанах, кафе, їдальнях, на кондитерських фабриках. Також кондитер  може створити власний бізнес