Міжрегіональний центр професійно-технічної

освіти художнього моделювання і дизайну

Кухар

 Кухар – це людина, котра займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.

  Звичайно, приготувати що-небудь, наприклад  яєчню, може практично кожна людина. Кухар ж з тих самих  продуктів зуміє приготувати ніжне яєчне суфле. Адже кухар це не тільки людина, котра приготує страву технологічно правильно і  відповідно  до рецепту, а той, хто любить свою роботу, отримує від неї щире задоволення і радіє, коли результати його праці подобаються клієнтам.

Важливі  якості

Професія кухаря  унікальна. З одного боку, ця професія вимагає скрупульозної точності, з іншого — наявності творчості, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Тонкі смакові відчуття допоможуть кухарю досягнути висот у своїй кар`єрі. Також  хороший кухар має бути уважним, акуратним, організованим, повинен мати добру  пам`ять.

Для майстра вищого класу куріння - табу, оскільки  тютюновий дим спотворює смакове сприйняття.

Знання і уміння

Для роботи необхідно знати рецептуру та технологію приготування страв, правила зберігання продуктів відповідно  до санітарно-гігієнічних норм, економіку та організацію громадського харчування, будову і правила використання спеціального обладнання.

Кухар повинен знати структуру і специфіку роботи підприємств громадського харчування, санітарні норми, правила техніки безпеки, проведення первинної обробки сировини, повинен уміти відрізнити свіжу рибу від розмороженої, правильно вибирати м`ясо, овочі...

Крім цього, кухарю необхідні знання про склад їжі, її калорійність, зберігання продуктів, про фізіологію харчування, правила складання меню, технології приготування їжі та використання професійного обладнання. Та й страви необхідно подавати естетично, створюючи з кожної унікальну, неповторну страву.

Місце праці  і кар`єра

 учням дають можливість застосувати отримані  знання в кафе, ресторанах, барах і їдальнях міста. Більшість вже під час практики знаходять майбутнє місце праці. Професія кухаря користується попитом і дає можливість стабільного заробітку, до того ж  можливий кар`єрний ріст, котрий передбачає розвиток від помічника до шеф-кухаря в престижному закладі.

Попит на шеф-кухаря незмінно високий. У хорошого кухаря є можливість відкрити власне кафе, бар або ресторан.